Kulak tüpü, duyma organımız olan kulağın içerisinde herhangi bir nedene bağlı olarak sıvı toplanması, iltihaplanma olması gibi durumlara bağlı olarak tedavi amaçlı kullanılan, silindirik şekle sahip tüplerdir. Genellikle östaki borusunun yeterli çalışmaması ve orta kulak bölgesinde yaşanan iltihaplanma sonucunda kulak tüpüne ihtiyaç duyulur.
Çocukluk döneminde kulak içerisinde birçok farklı hastalık ortaya çıkabilir. Bunların bir bölümü farklı tedaviler ile geçerken bir bölümü de işitme kaybı gibi kalıcı hasarlara neden olabilir. Kulak içerisinde sıvı birikmesi en sık rastlanan kulak hastalıklarından biridir. Ortak kulak ile kulak zarı arkasında kalan bölge olan östaki borusunun arasında efüzyon adı verilen sıvı oluşur. Sıvıyı orta kulaktan geniz bölgesine iletemeyen östaki borusu, akıntının birikmesine neden olur. Bu durum çocukta ateş ve duyma kaybına sebebiyet verir ve iltihaplanmaya yol açar.
Sıvının uzun süreli şekilde o bölgede kalması ve tedavi edilmemesi kulak zarında incelmeye neden olabilir. Daha uzun sürelerde ise sıvı kulakta bulunan kemikçik yapılara zarar vererek duyma sorunlarına da yol açabilir.
Çocuklarda sıkça rastlanan kulakta sıvı birikmesi, iltihaplanma gibi rahatsızlıklar, ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlar doğurabileceği için mutlaka bir uzman yardımı alınarak tedaviye başlanması gerekir. Kulakta toplanan her sıvı sonucu kulağa tüp takılması gerekmez. Bazı durumlarda kulak tüpüne ihtiyaç duyulmadan belirli zaman aralıkları ile kontroller sağlanarak tedavi süreci başlatılır. Kulak tüpünün gerektiği durumlar ise; eğer çocuğunuzun kulak iltihabı 3 aydan daha uzun sürüyorsa, iltihap denge kaybı, işitme kaybı, ateş gibi sonuçlar doğuruyorsa kulak tüpü takılması gerekmektedir. Çocuğun böyle durumlarda mutlaka kontrol altında tutulması gerekir.
Erişkinlerde ise nadir de olsa görülen bu durum, akut enfeksiyon (üst solunum yolu enfeksiyonu) sonucu ortaya çıkar ve tümör habercisi olabilir. Mutlaka bir uzman kontrolünde tutulmalıdır.
Kulak tüpü, kulak zarına takılır. Ameliyata başlamadan önce genel anestezi uygulanır ve hasta 15-30 dakika kadar uyutulur. Kulak zarında açılan milimlik bir boşluğa yerleştirilen tüp, buradan sıvı akışını ve hava akımını sağlar. Böylece iltihap önlenmiş olur. Kulak tüpü tedavisi genellikle 6 ila 12 ay arasında değişir. Kulak tüpü bu süre içerisinde kendiliğinden düşer, fakat kulağın iç kısmına düşen bu tüpü dışarıdan gözlemlemek mümkün değildir. Ameliyat sonrasında da uzman kontrolü altında olmak ve tüpün işlevinin gözlemlenmesi gerekir.
Erişkin bireylerin kulak tüpü ameliyatları ise lokal anestezi ile gerçekleşir, kulak zarı içerisine atılan milimlik bir kesik sonucu içerisine kulak tüpü yerleştirilir. Bazı durumlara göre ise geniz eti alınarak hastanın iyileşme süreci başlatılır.
Kulak-Burun-Boğaz (KBB) uzmanlığı ve estetik cerrahi konularında derin bir deneyime sahip olan Dr. Uğur Harputluoğlu, İstanbul’da doğmuş ve bu alandaki kariyerine kentin önde gelen hastanelerinde adım atmıştır. Uzun yıllara dayanan eğitim ve pratik deneyimiyle, hastalarına sağlık sorunlarına kapsamlı ve etkili çözümler sunmaktadır. Bugün ise kendi özel muayenehanesinde ve çeşitli hastanelerde hizmet vermektedir, her bir hastasına özenle ve uzmanlıkla yaklaşarak en iyi tedaviyi sağlamayı amaçlamaktadır.